18 Temmuz 2014 Cuma

SQL Server Error Logları


Sql Serverımızda sistemin nasıl çalıştığını kontrol ettiğimiz olası hatalarda baktığımız yer Sql Server Error Loglarıdır.



Sql Server Error logları için Management Studio kullanılarak Object Explorer  altında bulunan Management'in altında Sql Server Logs içinde bulunan log dosyalarına tıklanarak  görüntülenilebilir.

Log dosyalarına ayrıca Program Files-Microsoft SQL Server-MSSQL.N-MSSQL-Logun altında bulunan ERRORLOG dosyaları text editor kullanılarakda ulaşılabilir.


SQL Server Database Engine loglarında bir adet Current ve 6 adet Archive olmak üzere 7 adet log dosyası bulunmaktadır.

Sql Server her restart olduğun sıralama bir kayarak devam eder. Yani Current olan ERRORLOG1 ERRORLOG1 olan ERRORLOG2 gibi sıralama 1 artarak yer değiştirir. ERRORLOG6 olan ise sistemden silinir.

Ancak SQL Server Servisi uzun süredir çalışıyorsa ve çok fazla hata varsa SQL Server log dosyası çok fazla şişer. Bu durumda recycle işlemini elimizle tetiklemimiz servisi yeniden başlatmanın yerine tercih edilir.

Aşağıdaki Storage Procedur kullanılarak bu işlem kolaylıkla yapılabilir.
EXEC master.sys.sp_cycle_errorlog;

Eski kayıtlardaki hatalara bakmak için Sql Server log dosyasının silinmesini istemeyebiliriz. Bunun için  SQL Server Logs  üzerinde sağ tuşla tıklayıp Configure seçerek 6 ile 99 arasında bir kayıt verebiliriz. Bu sayede log dosyamızın sayısı artmış olur.


SQL Server Agent Error Log’ları

SQL Server Agent Error Log’ları da Database Engine Error Log’ların da olduğu gibi servis restart olduğunda recycle olur. Tabi burada bahsettiğimiz servis database engine servisi değil SQL Server Agent servisidir.

Bir diğer farklılık ise Database Engine log’ları default olarak 1+6 log file’dan oluşmakta ve bu rakamda değişiklik yapılabilmekteyken SQL Agent Error Log’ları 1+9 log file’dan oluşmakta ve bu rakamlarda değişiklik yapılamamaktadır. Aktif olan SQL Agent Error Log’un dosya adı SQLAGENT.OUT, arşiv olan log file’ların adları ise SQLAGENT.x şeklindedir.

SQL Server Agent Error Log Recycle’ı Elle Tetiklemek (master.sys.sp_cycle_agent_errorlog)

Sql Server DateTime Veri Tipindeki Datayı Türkçe Formatında Göstermek

  SQL'de tarihleri farklı formatlarda göstermek için FORMAT fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Türkçe kısa tarih formatı genellikle "...