18 Aralık 2014 Perşembe

SQL Saturday 359 -1(SQL Server 2014: HA and DR Solutions)


Bu yazı dizimde 06.12.2014 tarihinde gittiğim SQL Saturday gününde katıldığım seminerlerden bahsetmek istiyorum. SQL Saturday  konusunda kısaca bilgi verecek olursak SQL Pass tarafından her Cumartesi dünyanın bir şehrinde düzenlenen bu etkinlikde  SQL Server konusunda hem lokal hemde uluslararası konusunda derin deneyime sahip uzmanlar eğitimler veriyorlar.

Türkiye'de 4.sü düzenlenen bu eğitim Microsoft Türkiye ofisinde yapıldı. 5 ayrı salonda toplam  30 'a yakın seminerden oluşmakta. Bende bu  etkinliği 4 senedir katılıyorum.

4 senedir gittiğim bu etkinlikde her yıla oranla katılımcı sayısı arttığını görmek çok sevindirici. Ancak Microsoft'un verdiği destek konusunda baya sıkıntılı. Kötü bir organizasyon ,kayıt yaptırıp kapılarda kalan insanlar, 45 dakika beklenen yemek sırası, salonların ısıtma ve havalandırma problemi gibi bir sürü problem.  Ancak gerek SQL Server Öncülerinin gösterdiği çaba gerekse eğitmenlerin teknik bilgisi ve tecrübeleri hepsine bedel diye düşünüyorum.

Katıldığım seminerlerden bahsedecek olursam ilk  katıldığım seminer Levent OKTAR hocanın SQL Server 2014: High Availability and Disaster Recovery Solutions semineriydi.

 
SQL Server ilk versiyonlarından bu yana bu konu ile ilgili bazı çözümler sunmakta.   Ancak son yıllarda iş sürekliliğinin sağlanması ve felaket senaryoları konusunda önemin artması ile birlikte database üreticileride  bu konularda baya geliştirmeler yapmışlardır.

  1. Replication
  2. Log Shipping
  3. Mirroring
  4. Failover Cluster
  5. Always-on

Seminerde bu 5 konu üzerinde teorik bilgiler anlatıldı.  Ancak 2012 ile birlikte gelen Always-On demosu yapılabildi. 2012 öncesinde High Availability konusunda ve Disaster Recovery konusunda ilk 4 madde birlikte kullanılarak çözümler geliştirilmekteydi. 2012 ile birlikte gelen Always-on ile birlikte bu 4 teknolojinin birlikte kullanılması ile elde edilen HADR çözümlerini tek başına yapabilmektedir.

 
Bu yapı bize Server seviyesinde koruma, Sql Server seviyesinde koruma sağlayabildiği gibi database seviyesinde koruma ve client connection seviyesinde koruma sağlar.

Always-on konusunda kısaca değinecek olursak öncelikle AlwaysOn Availability Groups arka planda Windows Failover Clustering teknolojisi üzerinde çalışmaktadır. Ancak Failover Cluster yapısı gibi ortak disk alanı olmasına gerek yoktur. İster shared disklere ister lokal diskler üzerinde çalıştırılabilmektedir.

Always-On kurulumunda öncelikle kurulacak server üzerinde yukarıdada belirttiğim gibi Windows Failover Cluster teknolojisi kurulu olmalıdır.   Windows Server Failover cluster yapısı kurulumunda 2 serverda da aynı versiyon işletim sistemi kurulu olmalıdır.  Aynı updateler yapılmış olmalıdır.Ancak failover cluster yapısında olduğu gibi  ortak bir shared disk alanı bulunmasına gerek yoktur.

Bu yapıda yer alacak tüm serverlar aynı domain içinde bulunmalıdır. Ayrıca tüm serverlar Failover Cluster yapısına eklenmelidir.   Üzerilerinde domain yapısı kurulu olmamalıdır. Tüm veritabanları Full Recovery modda olmalıdır.

Avalibality groupu senkron ve asenkron olarak iki farklı  şekilde tanımlayabiliyoruz.  Senkron modda  bir transactionın başarılı olması için tüm replicalarda tamamlanmış olması gerekmektedir. Ancak buda transaction'un geç bitmesine neden olmaktadır. Ancak replikalar arasında veri tutarlılığı sağlar.  Asenkron modda ise primary serverda tamamlanan her transaction replicalarda da tamamlanmış sayılacağı için işlemler hızlı olmaktadır ancak veri bütünlüğü ve tutarlılık garanti edilmez. 

 
Yukarıdada anlattığım gibi failover cluster yapısından farklı olarak shared disk gereksinimi olmadığı farklı subnetlerde kurulum yapılabilir. Ve hatta Azure üzerine bile replika kurulumu yapılabilir. 


Sql Server DateTime Veri Tipindeki Datayı Türkçe Formatında Göstermek

  SQL'de tarihleri farklı formatlarda göstermek için FORMAT fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Türkçe kısa tarih formatı genellikle "...