12 Kasım 2014 Çarşamba

DAC ( Dedicated Admin Connection)


Bugun sizlere DAC konusunda bilgi vermek istiyorum. DAC nedir diyecek olursak SQL Server'da yöneticiler için tahsis edilmiş bir bağlantıdır diyebiliriz. SQL Server'da oluşabilecek yavaşlıklarda ve yetersiz kaynak durumlarında DAC kullanılarak SQL Server'a ulaşılabilir ve  sorunlar giderilebilir.

Yani DAC SQL Server'a bağlantı sorunları olduğunda ve ciddi performans kaybı durumlarında temel queryler çalıştırılmak üzere inşa edilmiştir.

DAC kullanabilmek için önceden açılmış olması gerekmektedir. Ancak çoğu DBA açmayı unuttuğu için 1-2 tecrübe sonunda DAC yapısı DBAler tarafından kullanılmaya başlanmaktadır.

DAC'ı iki yöntemle açabiliyoruz. Birinci yöntem T-SQL komutu kullanarak DAC bağlantısını aktif hale getirebiliyoruz.


İkinci yöntem ise Server Properties'de Facet altında Surface Area Configuration sekmesini seçerek RemoteDACEnable True-False seçilebilir.


 
Bu iki seçenekten birini kullanarak Dedicated Admin Connection aktif ettikten sonra artık bağlantı sağlanabilir duruma geldi. Buradada iki tane yöntemle sisteme bağlanıyoruz. SSMS kullanarak bağlanarak aşağıdaki yöntemle bağlantı sağlayabiliyoruz.

SQLCMD kullanarak aşağıdaki yöntemle bağlantı sağlayabiliriz.
 
DAC bağlantısı sadece sysadmin kullanıcıları için bağlantı hakkı sağlar.
Sadece bir tane DAC bağlantısı sağlanabilir.
DAC bağlantısı kullanılarak BACKUP ve RESTORE yapılamaz.

Sql Server DateTime Veri Tipindeki Datayı Türkçe Formatında Göstermek

  SQL'de tarihleri farklı formatlarda göstermek için FORMAT fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Türkçe kısa tarih formatı genellikle "...